26 Mart Dünya Epilepsi Günü
Bursa Uludağ Üniversitesi Hastanesi, Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin BİCAN DEMİR,
“26 Mart Dünya Epilepsi Günü “‘nün birçok ülkede farklı etkinliklerle kutlandığını açıkladı.
BİCAN DEMİR, Epilepsinin; beyin hücrelerinin anormal elektriksel aktivitesinden kaynaklanan bir nörolojik bozukluk olduğunu belirtti. Bu durumun nöbetler olarak bilindiğini ve epilepsinin de tekrarlanan nöbetlerle devam ettiğini söyledi. Epilepsinin her yaşta ortaya çıkabildiğini söyleyen Demir, Çocukluk ve yaşlılık dönemlerinin epilepsi için daha yaygın olduğunu ifade etti.
Nöbetlerin şiddetinin ve süresinin kişiden kişiye farklılık gösterdiğinin altını çizen BİCAN DEMİR, “Nöbetlerde genellikle bilinç kaybı, kas kasılmaları yanında, kontrolsüz hareketler ve bazen sadece hareketsiz kalma şeklinde olabiliyor” dedi.
BİCAN DEMİR, “Epilepsi tedavisi genellikle nöbet önleyici ilaçlar kullanılarak yapılır. Uygun bireylerde epilepsi cerrahisi, beyin pili veya diyet de tedavi seçenekleri arasında yer alabilir. Tedavi ile tamamen nöbetleri ortadan kaldıramayız ama bireyin günlük yaşam kalitesinin iyileşmesi açısından çok önemlidir” şeklinde konuştu.
Ayrıca BİCAN DEMİR, epilepsili bireylerin nöroloji uzmanı ve imkân varsa epilepsi ile ilgilenen epileptolog tarafından düzenli takipler ile sosyal hayatını sürdürebileceğini de sözlerine ekledi.
Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) alınan bilgiye göre de; Dünya çapında yaklaşık 50 milyon insanda epilepsi hastalığının olduğu düşünülüyor ve bu da epilepsiyi dünya çapında en yaygın nörolojik hastalıklardan biri yapıyor.
Epilepsiyle yaşayan kişilerin yüzde 70’inin doğru teşhis ve tedavi durumunda nöbetsiz yaşayabileceği tahmin ediliyor.
Epilepsi, yazılı kayıtları MÖ 4000’e kadar uzanan, dünyanın bilinen en eski rahatsızlıklarından biridir. Korku, yanlış anlama, ayrımcılık ve sosyal damgalama yüzyıllardır epilepsiyi kuşatmıştır. Bu damgalama bugün birçok ülkede devam ediyor ve hastalığa sahip kişilerin ve ailelerinin yaşam kalitesini etkilemeye devam ediyor.