Pelvik (Alt Karın) Organ Sarkması Nedir?
Halk arasında genellikle sarkma, aşağı düşme, idrar torbasının veya rahmin aşağı sarkması gibi ifade edilen Pelvik organ Prolapsusu; aslında rahmin, idrar torbasının veya bağırsakların son kısmının vajinadan yani rahim kanalından aşağı doğru sarkmasıdır.
Hastalar bunu genellikle rahmim aşağı düşmüş, idrar torbam aşağı düşmüş veya tuvalete oturunca elime bir şeyler geliyor, bacaklarımın arasında bir dolgunluk var şeklinde ifade ederler. Burada en büyük problem ilerleyen yaş ile birlikte bu durumun hastalar tarafından normal karşılanılması ve kendi imkânları ile bu durumun üstesinden gelmeye çalışmalarıdır.
Örneğin sıkı iç çamaşırı giyerek, tuvalet esnasında elleri ile vajinadan baskı uygulayarak, toplum içine çıkmaktan çekinerek bu durumla baş etmeye çalışırlar.
Pelvik Organ Prolapsusu ne sıklıkta görülür?
Pelvik organ Prolapsus sanılan aksine çok sıktır. Mesela çok çarpıcı bir istatistikten bahsedelim. Bir kadının tüm yaşamı boyunca bu tür bir rahatsızlığa uğrama oranı %50’den fazladır.
Yani daha basit bir deyişle her iki kadından biri yaşamları boyunca bu durumla az veya çok bir şekilde karşılacaktır. Özellikle ilerleyen yaştaki teyzelerimizde risk daha da fazladır.
Hangi durumlarda Pelvik Organ Prolapsusu rahatsızlığını geçirme riskiniz artar?
Özellikle zor doğumlar, evde doğumlar, kilolu doğumlar ve çok defalar doğum yapmış olma en büyük risk faktörlerindendir.
Yine ilerleyen yaş ve kilo alımının fazla olması da ileride Pelvik organ Prolapsusuna yakalanma olasılığını arttırır.
Sigara içmek, Astım hastalığı ve devamlı öksürmek te karın içi basıncını sürekli yüksek tutacağından Pelvik organ sarkmalarına zemin hazırlamaktadır.
Ağır kaldırmak zorunda kalınan işler; özellikle Yemek sektörü çalışanları, kargo sektörü çalışanları, evde hasta bakan kadınlarımız, ev işlerine giden kadınlarımız ve Tekstil sektöründe çalışan işçi kadınlarımız risk altındadırlar.
Pelvik organ Prolapsusunuz varsa neler hissedersiniz?
Hastalar genellikle vajinadan yani hazneden aşağı doğru olan baskı hissi ile başvururlar. Hocam bacaklarımın arasından yumurta gibi bir şey çıkıyor.
Tuvalete oturduğumda altta daha önceden görmediğim bir şeyler görüyorum. Özellikle bütün gün bir şeylerle uğraştıysam ve yorulduysam akşama doğru sanki bir ağırlık aşağı doğru iç organlarımı çekiyormuş gibi hissediyorum der hastalar.
İdrarımı tam boşaltamıyorum, büyük tuvaletimi yapıyorum ama sonra tekrar yapasım geliyor. İdrar veya gaita kaçırıyorum.
Cinsel ilişki esnasında içeriden hava çıkarıp yelleniyormuş gibi bir his oluyor ve çok utanıyorum gibi şikâyetleriniz varsa sizde bu durumlar olabilir anlamına gelmektedir.
Pelvik Organ Prolapsusunu nasıl tedavi ediyoruz?
Pelvik organ Prolapsusunun birçok tedavi seçeneği vardır. Bunlar arasında öncelikle Pelvik taban kas egzersizleri yani fizik tedavi seansları önem kazanmaktadır.
Her ne kadar kesin tedavisi ameliyat olsa da ameliyat öncesinde pesser denilen bazı ameliyatsız tedavi seçenekleri vardır.
Bu tedavide vajinanın içerisine yer kaplayıcı silikon cihazlar yerleştirerek sarkmanın önüne geçmeyi hedefliyoruz ve gerçekten birçok hastamız bu tedavileri yıllar boyunca başarı ile uygulamaktadır.
Son tedavi seçeneği ise cerrahi tedavilerdir. Ameliyat ile bu tür hastalıkların %95’ini rahatlıkla tedavi etmekteyiz.
Ameliyatlar ya vajinal yoldan ya da sıklıkla kapalı endoskopik yani kameralı sistemlerle yapıldığından hastalarımız ameliyat sonrasında hızla normal hayatlarına dönebilmektedirler.