3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü

Telefonun mucidi olarak bildiğimiz Alexander Graham Bell’in doğum günü olan 3 Mart tarihini Dünya Kulak ve İşitme Günü olarak kutluyoruz. Aslında Graham Bell telefonu işitme kayıplı kişilere yardımcı olmaya çalışırken tesadüfen bulmuştur.

Kulak sağlığı ve işitmenin ne kadar kıymetli olduğunu bir kayba uğrayınca değil, bu özel günde hatırlayarak kulaklarımızı ve işitmemizi korumak için özen göstermeliyiz.

İşitmemizi korumak için yapacağımız ilk ve en kolay şey belki de gürültüden kaçınmaktır. Bu gürültü sokakta, işte, okulda olabileceği gibi, kulaklıklarımızda da olabilir.

Kulak sağlığımız içinse kulaklarımızı temiz tutmalı ancak kurcalamamalıyız.

Kulaklarımızla ilgili olabilecek ağrı, akıntı, işitme azlığı, çınlama veya baş dönmesi gibi şikayetlerimizi ihmal etmemeliyiz.

En büyük dileğimiz sağlıklı olmak ama olur da işitme kaybına uğrarsak, birçok tedavi yöntemi mevcut. Bu tedavi bazen ilaçlarla, bazen ameliyatla bazen de işitme cihazları ile olabilir ama günümüzde hiç duyamayan kişilerin bile biyonik kulak denilen cihazlarla tedavisi mümkün.

Yeter ki doğru zamanda doğru tedaviler yapılabilsin. Şikayetlerini söyleyemeyen bebekler gecikmesin diye ulusal yeni doğan taramalarımız var, okul çağındaki çocuklarımızın işitmesi kontrol ediliyor. Yetişkinler de işitme sağlıklarını ihmal etmemelidir.

İşitme cihazı ile olsa bile duyabilmek hem sosyal yaşamımız hem de beyin sağlığımız için çok önemlidir. Gerektiğinde işitme cihazı kullanımından çekinmemeliyiz.

Her zaman iyi duymanız ve güzel haberler duymanız dileğiyle 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Gününüzü kutlarız.

Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Afşin Özmen