Bursa Uludağ Üniversitesi Hastanesi, Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rabia Tütüncü TOKER, “21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü”’ ne ilişkin açıklamalarda bulundu.
Rabia TOKER, Birleşmiş Milletler tarafından 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü olarak ilan edilmesinin ardından dünya genelinde yapılan çeşitli etkinliklerle farkındalık oluştuğunu belirtti.
Annenin yaşı “Down Sendromu”nda en önemli risk
Down Sendromu genetik bir farklılık olduğunu belirten TOKER ,”Tüm dünyada 6 milyon civarında Down Sendromlu birey olduğu tahmin edilmektedir. En sık olarak 21. Kromozomun 3 adet olduğu Trizomi 21 tipi görülmektedir. Bunun yanında translokasyon ve mozaik tipleri de bulunmaktadır. Gebelikte ileri anne yaşı Down Sendromu için en önemli risk faktörüdür” şeklinde konuştu.
TOKER; gebelikte yapılan tarama ve tanısal testler ile Down Sendromu teşhisinin konduğunu, bu bireylerin çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak gibi belirgin fiziksel özelliklerin yanı sıra doğumda gevşek bebek olarak doğabildikleri, oturma, yürüme konuşma gibi gelişim basamaklarıın geriden geldiği ve hafif ya da orta derecede zeka geriliklerinin Down Sendromlu bireylerde daha sık rastlandığını ifade etti.
Down Sendromu bireylerin sağlık kontrollerinin aksatılmadan ve zamanında yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan TOKER, Down Sendromlu bireylerin erken eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi ve alternatif terapiler ile hayata daha iyi uyum sağlayabildiklerini söyledi.